" В нашия град всички жители си водят дневници, в които записват случките и времето, в което се чувстват щастливи. Когато някой умре ние събираме всички дни от дневника и така получаваме времето, през което този човек наистина е живял и се е радвал на живота. Това за нас е времето, което си заслужава да се отбележи като изживяно.
А ти колко време си живял, страннико ? "

неделя, 3 ноември 2013 г.

Плажът - Кара дере



Местността Кара дере се намира между Бяла и Шкорпиловци. Много често, когато кажеш на някой че ще ходиш там те гледа с недоумение - " Ама какво е това и къде се намира" са редовните въпроси. Ами как какво - един уникален, див плаж без телефони, без ток, и без всякакви удобства на съвременния свят, но понякога ти трябва точно това.
Това е моят поглед за Кара дере оформен през годините. 
И все пак как да стигнете там е много лесно - или през Шкорпиловци - около пет километров черен път през гората или през с. Горица - малко по кратко, но също прашасал черен път - това е иделния вариант - когато е сухо, но завали ли дъжд по добре не се пробвайте нито да излизате нито да влизате - калта е страхотна и се получават такива едни големички коловози от затъването и бутането, пък и после и трактор трябва да идва . . .
Първото ни посещение беше през 2008 г. - първа точка на офроуд разходката " Емине - Ком " , тогава почти не обръщах внимание на фотографията, предимно снимах с камера. Както и да е и че тогава ни валя дъжд, след това дъга и след това сушене на мокри палатки с газов котлон. Интересни занимания.
 


И така през годините всяко лято се връщаме там поне по веднъж. Както казах, ако сте свикнали с хилядите удобства на съвременния живот, това място не е за вас - по добре си отидете в някой претрупан с хора морски курорт, където даже да си постелеш хавлията на плажа ще вземат вече да ти искат пари, пък да не говорим за другите неща.
На кара дере както казах няма обхват на телефона, на който и да е оператор. Всъщност можеш да се обадиш но трябва да се качиш към гората, а също така няма и вода за пиене - трябва да си си донесъл от вкъщи, а когато свърши вземаш всички туби в близост и отиваш в Бяла, там има една такава чешмичка с много вода, в близост до някакво заведение, но хората са свикнали с гледката на това.


А след това имаш хубава студена вода - е поне първия час, след това можеш да си правиш чай.

Някой пък си набавя вода и така - е за пиене едва ли става, но е вариант:


Кара дере все още си остава едно от най дивите места по българското черноморие, но също така е и доста красиво, спокойно и релаксиращо.










Когато ходите там трябва да си вземете всичко необходимо за почивката ви, защото магазин няма естествено, е не че не можете да отидете до близките населени места за покупки, но ако не искате ще трябва да си набавяте храна може би по този начин.


Разходиш ли се по плажа можеш да видиш доста интересни изобретения за всякакви неща .


Ако станеш рано ще имаш удоволствието да наблюдаваш уникалния изгрев и зараждането на новия ден, в съпровод с крясъците на чайките и гларусите.






А вечер лагерния огън е задължителен - я за осветление, я за стопляне или просто за удоволствие.



И пак е изгрева и слънцето. . .









За да не скучаете може да се разходите из гората или до изоставеното и почти замряло село Самотино. 




Сякаш когато са го кръщавали хората са знаели какво ще стане с него в бъдеще - самотни къщички, които се разрушават с всяка година все повече и повече и природата отново взема своето, дадено на заем.
друга атракция е блатото
 Е последната година водата му беше доста изпарена и май такава снимка повече няма да има, но така е - природата се променя. Непроменен остава водопада, който е в северната част на плажа, но водата му може да се види сигурно само зимата. 





                        През погледа на птиците - след носа е Шкорпиловци, а на юг Бяла.




За любителите на скариди и миди - трябва просто да си ги извадиш 




Да има и местни животинки


Когато си в морето виждаш това

 а преди да завали става така
а на следващия ден е отново слънчево и спокойно





Кара дере - едно уникално красиво място!
Дано дълго време си остане така!
Край!

2 коментара: