" В нашия град всички жители си водят дневници, в които записват случките и времето, в което се чувстват щастливи. Когато някой умре ние събираме всички дни от дневника и така получаваме времето, през което този човек наистина е живял и се е радвал на живота. Това за нас е времето, което си заслужава да се отбележи като изживяно.
А ти колко време си живял, страннико ? "

петък, 25 май 2012 г.

Един по различен Гергьовден

Тази година на Гергьовден решихме да не ядем агне в Шумен, а да присъстваме на традиционния празник " Хъдерллез " в Ябланово. Това е празник на мюсюлманите, който се провежда няколко дни . След него се вярва, че лятото вече е дошло. Приготвя се курбан, идват много хора от Турция, за да се срещнат с роднините си в България, провеждат се борби, песни, танци, игри и веселби. Описание на празника можете да си намерите в интернет , така че спирам с това. Пиша тази публикация, за да покажа един стар обичай, който се провежда от жителите на местните села там. Този обичай е все още жив , макар и вече променен от действителността. На този празник жените се обличат със специални носии, изработени на ръка, със много везби и нашивки . . .
Играе се обреден танц от всички жени 


няма значение каква е тяхната възраст, играят както възрастни баби така млади девойки, важното е да се включат поне за малко 
Носиите, с които са облечени жените са много шарени и красиви

Празника се провежда в местността " Сювен Бурну " над селото, в подножието на планината. За събора пристигат люлки, кебапчийници, и всякакви амбулантни търговци, желаещи да припечелят нещо . . .                                                  
и скарата


и бирата


А има и такива, които просто се препичат,,К р а й

Няма коментари:

Публикуване на коментар